Kulinaria: wątróbki peri-peri

Dziś kolejna potrawa, podobnie jak bunny-chow, jedna z moich ulubionych. Tym razem wątróbki. Ale nie takie zwykłe o mdławym, słodkawym posmaku jakie znamy z Polski. Te pochodzące z RPA (choć raczej doszukiwałabym się tu portugalskich wpływów) to wątróbki z niezłym kopem. Tego kopa daje im uwielbiana w RPA przyprawa peri-peri, bedąca odmianą chilli. Najlepszy sos peri-peri jest o dziwo GOTOWY w butelce (produkowany przez Nando’s). Niestety, obawiam się, że może być niedostępny w Polsce, więc podaję przepis „od początku” 😉

Chicken_Livers_aSkładniki:
– 250g wątróbek drobiowych
– 2 łyżki stołowe sosu Worcester (Lea&Perrins najlepszy)
– 1 łyżeczka papryki
– 3-4 ząbki czosnku (smielone lub sprasowane, można zastąpić sproszkowanym)
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 cebula, drobno pokrojona
– 1 łyżeczka papryczek chilli w płatkach
– 200 ml  (niecała szklanka)wytrawnego białego wina (można zastąpić mniejszą ilością brandy dla większego kopa 😉
– mała puszka koncentratu pomidorowego (70 g)
– dwa pomidory, bez skorki, drobno pokrojone – opcjonalnie
– 4 liscie laurowe
– 125ml słodkiej śmietany (może być mniej jeśli ktoś nie przepada)
– 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (można zastąpić chilli)
– sól do smaku
– pietruszka lub zielona kolendra do przybrania

Wykonanie
1) Wymieszaj sos Worcester z papryką i pieprzem kajeńskim. Dodaj do wątróbek i odstaw na kilka minut.
2) Na wolnym ogniu przysmaż na oliwie cebulę, czosnek i płatki chilli dopóki cebula nie zmięknie..
3) Dodaj połowę wina (jeśli zastłąpiłaś wino brandy to dodaj pół szklanki wody) i zagotuj.
4) Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory i liście laurowe – ponownie zagotuj.
5) Dodaj reszte wina, przykryj patelnie i gotuj jeszcze przez 15-20 minut na wolnym ogniu aż składniki dokładnie się wymieszają i zgęstnieją.
6) Dodaj śmietanę i posól do smaku a następnie wymieszaj i odstaw.
7) Na innej patelni rozpuść masło i podsmaż wątróbki  – powinny lekko zbrązowieć na zwwnątrz, ale w środku być lekko różowe – 5 minut powinno wystarczyć (wątróbki za długo smażone twardnieją).
9) Po podsmażeniu dodajemy wątróbki do sosu i mieszamy.
10)Przybieramy pietruszką lub zioloną kolendrą i podajemy z chlebkiem pitta albo z bułką (można bułkę przekroić a wątróbki użyć jako farsz, tak jak na zdjęciu poniżej.

JEDZONKO PALCE LIZAĆ :-)))

 

Advertisements

2 thoughts on “Kulinaria: wątróbki peri-peri

Co o tym myślisz?

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s