Kulinaria: pączki na słono?

Czemu nie? Choć w Polsce sam pomysł wydaje się świętokradztwem, w RPA istnieje potrawa, która (jak wiele zresztą innych) zdaje się przeczyć polskiemu smakowi i zdrowemu rozsądkowi.
To „vetkoek”, dosłownie – tłuste ciastko, choć w sugerowanej formie z ciastkiem niewiele ma wspólnego.

Przepis podobny jak na pączki, tyle, że bez jajek, wanilli i innych słodko pachnących dodatków… Chcecie spróbować? A więc do dzieła 😉

mince-&-beans-in-vetkoek-6_30_1.1.1098_326X580Potrzebne będzie:

  • 1½ szklanki ciepłej wody
  • 1 saszetka (10ml) drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 kubków (szklanek?) mąki
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo: olej do smażenia

Aby przygotować zaczyn mieszamy cukier z wodą i drożdżami, dodajemy olej i trochę mąki. Zostawiamy aby składniki się połączyły.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Powoli dodawać zaczyn, mieszając drewnianą łyżką. Po wymieszaniu dokładnie wyrabiać przez 10 minut, wygniatając dokładnie ciasto aż przestanie się kleić.

Po wygnieceniu umieścić w wysmarowanym olejem dużym pojemniku i pozostawić w ciepłym miejscu przez 30 minut do wyrośnięcia, po czym wyjąć, podzielić na części „kunsumpcyjne” np. kulki średnicy ok 7-8 cm. Smażyć na oleju aż będą złocisto brązowe.

Tak przygotowane „pączki” można podawać wypełnione farszem z mielonego mięsa (przyrządonego wg upodobań), a nawet… CURRY!

vetkoek-2__1411712083_154-66-195-20-696x522

Inne potrawy z RPA:

Gotujemy!

Oryginalne przepisy na vetkoek z farszem poniżej:

http://www.whatsfordinner.co.za/recipes/detail/11622/1/mince-beans-with-vetkoek

http://www.mccain.co.za/Recipes/traditional_cooking/Pages/CurriedMinceandVetkoek.aspx#.VroCX_l96Uk

Advertisements

One thought on “Kulinaria: pączki na słono?

Co o tym myślisz?

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s